Hlavná stránkaExpedícieGaléria expedíciíExpedičné fórumZaujímavé linkyKontakt na autorov

Sony Alpha 900 - skúsenosti a fotografie

Sony A900Uvedenie novej digitálnej zrkadlovky od spoločnosti Sony bolo pod drobnohľadom fanúšikov bajonetu A od samého začiatku vývoja. Kinofilmové políčko vo forme digitálneho čipu by totiž mohlo byť pre mnohých naplnením očakávaní - a ako vieme, očakávania často prinášajú aj sklamania. Od prvých špekulácií až po uvedenie tohto prístroja na trh prešlo veľa času, spoločnosť Sony si od predstavenia nového snímača dala poriadne na čas, no nakoniec sme sa dočkali aj krabičky, ktorá tento čip nosí vo svojich útrobách. S vlajkovou loďou sme si dopriali dostatok času, aby táto recenzia bola podložená dlhodobejšími skúsenosťami a nielen dvojdňovou novinárskou výpožičkou. Snahou bude priniesť viac fotografií a menej slov.

Dopredu musíme upozorniť potencionálnych šumofilov, že tu si na svoje neprídu. Problematike digitálneho šumu sa venuje dostatok iných serverov. My dáme priestor tomu, čo by malo byť pre fotografov oveľa zaujímavejšie - fotografiám a objektívom. Sony nielen že prebrala po Minolte objektívy rady G, ale aj sama v ich vývoji pokračuje. Označenie G je synonymom kvalitnej konštrukcie a výbornej optickej kvality. Okrem toho Sony potešila fanúšikov kvalitnej techniky aj novými dizajnmi objektívov pod legendárnou značkou Carl Zeiss. Toto bude téma ďalších riadkov. Ak vás viac zaujímajú technické parametre a merania, doporučujeme navštíviť odkazy ktoré nájdete na konci tohto článku.

Pár slov na úvod

V našom článku vynecháme obligátne menovanie funkcií a šťavnatých marketingových zvratov. Špecifikácie sú dopodrobna rozobraté na iných serveroch, my sa radšej zameriame na to, čo má A900 nové a čo dokáže s najlepšími objektívmi, ktoré má systém Alpha k dispozícii.

Novinky

A700,A900Alpha 900 okrem veľkého snímača a dvojice procesorov BIONZ prináša niekoľko zaujímavých “fičúriek” ktoré majitelia ocenia pri reálnom používaní. Čo sa týka ergonómie, tá je skoro zhodná ako u A700 a teda výborná s jedinou výčitkou - dostupnosť tlačítok na hornej časti fotoaparátu. A900 je oproti A700 vylepšená širším gripom a pogumovaním priestoru medzi bajonetom a úchopom. To znamená, že už sa nekoná manikúra o bajonet pri fotografovaní, ako v prípade A700.

Mnohí fotografi so slzou v oku spomínajú na doby kinofilmu a obrovské hľadáčiky fotoaparátov. Už nemusia. Alpha 900 do digitálneho sveta prináša 100% pokrytie obrazu, zväčšenie 0.74x a extrémne jasný obraz. A ešte jedna šikovná vecička. Pre fanúšikov nočných snímkov a dlhých expozícií, Sony zakomponovala do hľadáčiku clonu na jeho zakrytie. Nemusíme sa teda hrať s nešikovným kusom plastu, stačí potiahnuť páčkou a hľadáčik je zaclonený. Na druhej strane, nám bude chýbať spomínaný nešikovný kus plastu, kde si na iných modeloch môžeme uskladniť krytku sánok na blesk.

Zakrytý hľadáčik Sony A900Novinkou je aj použitie stavového displeja s možnosťou podsvietenia. Ten je oproti konkurencii /Canon, Nikon/ menší a poskytuje len základné údaje. Sony naďalej pokračuje v politike zobrazovania všetkých potrebných informácií v hľadáčiku. Či je to pozitívum, alebo negatívum, necháme na samotných užívateľov.

Pred predstavením Alphy 900 sa dosť špekulovalo aj o stabilizátore. Mnohí tvrdili že skonštruovať stabilizáciu snímača pre fullframe je nemožné a popri “zaručených” informáciách o špecifikácii fotoaparátu kolovali aj tvrdenia o crope 1.1, práve kvôli stabilizátoru. Sony ale ukázala že nie je len pasívnym pokračovateľom Minolty, ale že prináša do výroby zrkadloviek aj vlastné know how a technológie a tak v A900 vidíme prvý stabilizovaný fullframe snímač.

Intelligent PreviewNová funkcia Intelligent Preview simuluje efekt funkcií White Balance, D Range Optimiser a korekcie expozície na LCD displeji, bez uloženia snímku na kartu. Potvrdením zvolených zmien sa pri nasledujúcom snímku zmeny automaticky prejavia. Niektorí možno túto funkciu nedocenia, ale je to užitočné v tom, že v zložitých svetelných podmienkach môžme expozične či farebne vyvážený snímok urobiť už na druhý krát. Šikovná vecička, ktorá môže šetriť nielen závierku fotoaparátu, ale aj náš čas.

Novou položkou pod tlačidlom „drive“ je manuálne predsklopenie zrkadla. U iných výrobcov už dávno samozrejmosť, u nás novinka. Na prvé stlačenie spúšte sa zrkadlo predsklopí a na druhé sa exponuje snímok. Škoda, že to inžinieri v Sony nedomysleli do konca a táto funkcia sa nedá použiť s diaľkovým ovládaním. Ak chceme túto funkciu využívať efektívne, musíme siahnuť po káblovej spúšti.

Objektívy

ObjektívyPozrime sa teraz, ako si s novou zrkadlovkou rozumejú objektívy. Práve tu totiž spočívalo množstvo obáv. Obáv z toho, či tento pixelmi prehustený čip dokážu nakŕmiť nielen nové dizajny od Sony či Carl Zeiss, ale aj staré, hoci kvalitné objektívy od Minolty z kinofilmovej éry. Po dlhom čase totiž znovu musia kvalitne vykresliť plochu kinofilmového políčka. Nároky sa znásobia ešte tým, že ide o digitálnu fotografiu, ktorá chystá nástrahy v podobe dostatočného rozlíšenia, alebo požiadavok odolnosti voči odleskom od snímača.

Fotografie publikované v ďalšej časti článku nájdete v plnom rozlíšení na tejto adrese :

http://www.dynaxexpedicia.net/uploads/A900/

Sony Carl Zeiss AF 24-70/2.8 SSM

Ako prvé sa pozrime na objektív, ktorý je novým dizajnom pod značkou Sony. Zjavne vyvinutý pre použitie práve na A900, objektív Sony Carl Zeiss AF 24-70/2.8 SSM prináša nekompromisnú obrazovú kvalitu a základný rozsah ohniskových vzdialeností. To všetko korunuje rýchle a tiché zaostrovanie pod označením SSM. Upútal nás predovšetkým kvalitnou kresbou po celej ploche snímača. Mäkká kresba je viditeľná iba v extrémnych rohoch snímku a len pri otvorenej clone. Na nízkych clonách a pri farebne jednoliatych scénach sa objavuje vinetácia, ktorú však možno postrehnúť pri bežných scénach iba ťažko. Ďalej treba spomenúť výkon objektívu pri minimálnej clone. Ostrosť je vynikajúca a jedinou starosťou je, aby si fotograf postrážil hĺbku ostrosti. Aby sme iba nechválili, spomeňme si aj negatívne stránky tohto kilového macka. Súdruhovia mohli trošku viac zapracovať na odolnosti proti odleskom pri fotografovaní scén v protisvetle. Rovnako vie sklamať aj automatické zaostrovanie, pokiaľ sa v kompozícii nachádza silný zdroj svetla, napríklad slnko.

Objektív dokáže prekresliť celý snímok aj pri malých clonách. Neostrosť sa objavuje iba v extrémnych rohoch, ale nie je to pre zoomový objektív žiadna anomália. Taktiež sa objavuje vinetácia, teda stmavenie rohov.

Keď 24mm je zase 24mm. Širokáč na plnú dieru. Výkon tohto objektívu na minimálnu clonu nás nenúti cloniť.

Portrét a detail. Mihalnice tejto krásavice by mohli tento obrázok aj rozkrájať.

Dvojkríž na Ďumbieri.

A zase práca s hĺbkou ostrosti. Zároveň si pozrieme, aký bokeh produkuje na členitom pozadí. Hodnotenie necháme na vás, no povedzme si, mohlo to byť oveľa lepšie.

Sony Carl Zeiss AF 135/1.8

Ďalší skvost, ktorý je novým produktom. Pevná ohnisková vzdialenosť, vysoká svetelnosť, robustná kovová konštrukcia. To sú atribúty, ktoré upútajú snáď každého fanúšika kvalitnej fotografickej techniky. Keď k tomu pridáme výnimočne kvalitný optický výkon už od najnižšieho clonového čísla, máme v rukách kombináciu, ktorá sa bude u konkurenčných značiek hľadať veľmi ťažko. V kombinácii s čipom A900ky sa fotografovi dostáva do rúk mimoriadne kreatívny nástroj. Pri kompozícii záberu musíme k fotografovanému objektu pristúpiť o niečo bližšie, ako sme boli zvyknutí pri APS-C snímači. To v praxi znamená priestorovejší snímok, vďaka menšej hĺbke ostrosti. Negatívom tohto objektívu je pomalšie ostrenie a aberácia pri nízkych clonách. Viac si povieme pri fotografiách.

Ukážka práce s hĺbkou ostrosti. Na obrázku v plnej veľkosti je vidieť, že ostrosť tohto objektívu je nekompromisná.

Pomocou otvorenej clony dokážeme od pozadia izolovať aj vzdialenejšie objekty. Zároveň sa môžeme pozrieť na ukážku aberácie. Treba podotknúť, že toto je svetelne mimoriadne náročný test pre objektív pri takom malom zaclonení.

Portrét je disciplína ako stvorená pre tento objektív.

Hra s hĺbkou ostrosti na veľkú vzdialenosť skutočne nieje problém.

Sony 135mm f/2,8 (T4,5) STF

Svetový unikát a mimoriadne cenné dedičstvo od Minolty. Apodizovaný člen, jedna automatická clona a jedna clona ovládaná manuálne v troch možných krokoch. To je „the cream machine“, ako ho označili na renomovanom testovacom serveri www.photozone.de. Najväčšou zbraňou tohto objektívu je krémový bokeh, ktorý produkuje v rozostrených častiach snímku. Pokiaľ rozostrená časť snímku predstavuje podstatnú časť fotografovanej scény, kvalita bokehu sa stáva ešte významnejšou. Napriek tomu, že je to objektív výlučne s manuálnym ostrením, predstavuje bezkonkurenčný nástroj tvorivej fotografie. Ostrenie je presné, s precíznym chodom ostriaceho prstenca. Slabinou je však chromatická aberácia, ktorá sa prejavuje aj v situáciách, kedy si to človek najmenej želá. Toto sa dá však veľmi ľahko ospravedlniť, mysliac na prednosti, ktoré objektív nepochybne má. Patrí sem aj kresba, vďaka ktorej má objektív perfektné podanie aj tých najmenších detailov. Tento objektív robí snímky, ako žiadny iný. Práve preto može byť jedným z dôvodov pre vstup do systému Alpha.

Ako môžete vidieť, bokeh je skutočne krásne krémový.

Vlastnosti tohto objektívu predurčujú jeho použitie na fotografovanie detailov, portrétov alebo produktovú fotografiu.

Námraza a slnko vedia potrápiť aj tohto majstra bokehu.

Prinášame taktiež porovnanie bokehu Sony 135mm f/2,8 (T4,5) STF a Sony Carl Zeiss AF 135/1.8. Na nasledovných ukážkach uvidíte porovnanie na clonových číslach f4.5 u STF a f2.8 a f4.5 u Zeissu.

135 STF @ f4.5 Zeiss 135 @ f4.5

Nasledujú výrezy z pravého horného rohu fotografie:

135 STF @ f4.5 Zeiss 135 @ f2.8 Zeiss 135 @ f4.5

Ďalšia ukážka

135 STF @ f4.5 Zeiss 135 @ f2.8 Zeiss 135 @ f4.5

a výrez:

135 STF @ f4.5 Zeiss 135 @ f2.8 Zeiss 135 @ f4.5

A posledná ukážka:

135 STF @ f4.5 Zeiss 135 @ f2.8 Zeiss 135 @ f4.5

Sony AF 70-300 f/4.5-5.6 G SSM

Nová optika, nový dizajn a starý známy rozsah ohniskových vzdialeností pod exkluzívnym označením „G“ a naviac s tichým automatickým zaostrovaním SSM. Je to prvý objektív typu „G“ vyvinutý výhradne pod vlajkou spoločnosti Sony. Mali sme isté obavy, či Sony neopustí dôvody pre ktoré Minolta označovala svoje objektívy týmto písmenkom, no nový teleobjektív nesklamal. Prekvapil rýchlosťou ostrenia s ohľadom na svetelnosť a kvalitnou, hoci plastovou konštrukciou. Nasledujúce snímky nám ukážu, ako je na tom optická kvalita. Jedinou vadou je zrejme iba slabý výkon na 300mm, kde kresba nezodpovedá kvalitatívnej triede, do akej ho Sony zaradilo. Pri porovnaní s konkurenčnými objektívmi podobného rozsahu je na tom Sony 70-300G opticky veľmi dobre aj na týchto limitných ohniskových vzdialenostiach.

Tento nový objektív dokáže na čip preniesť slušné množstvo detailov. Ukážka prezentuje aj bokeh.

Prenos kontrastu v protisvetle je vynikajúci. Rovnako ostrosť a podanie detailov.

Sony AF 70-200 f/2.8 APO G SSM

Povestný objektív od Minolty, ktorý sa môže pochváliť najvyššou cenou medzi konkurenciou. Dostal nový oblek od Sony a medzi našimi expedičníkmi je známy ako „Peposka“. Až teraz však môžeme naplno vyskúšať jeho kvality. Ostrenie je posilnené kvalitnejším AF v tele A900ky. S „Peposkou“ sme vyskúšali, ako si poradí so rýchlou akciou pri fotení raftingu a kajakov na divokej vode. Vďaka skúsenosti z tohto fotenia by sme radi upozornili, že ostrenie SSM v tomto objektíve nijakým spôsobom nevyniká nad ostrením starých objektívov z čias Minolty, označených ako HS - „high speed“.

Zaostrené trošku vpred /na ruku/, ale detaily sú krásne.

Minolta AF 200/2,8 HS APO G

Pre nás osobne zo súboja s Peposkou vyšiel víťazne práve tento objektív. Ponúkol rýchlejšie a presnejšie zaostrovanie a hlavne vyššiu úspešnosť pri kontinuálnom ostrení na obratných kajakárov. Tento kompaktný teleobjektív, ktorý v malom tele obsahuje výnimočne kvalitné optické sústavy, rýchly autofokus a svetelnosť 2.8, považujeme za jeden z najlepších objektívov vôbec. Nádherný bokeh a vyvážený optický výkon už od plnej diery si našli mnoho priaznivcov. Bohužiaľ Sony zatiaľ nepokračuje vo výrobe tohto drahokamu, takže záujemci sú odkázaní na trh z použitými objektívmi. Napriek tomu že ide o pomerne starý objektív, na tele s full frame čipom nesklamal. Naopak - ukázal, že nemá najmenší problém spolupracovať pri tvorbe vysoko kvalitných snímkov v každom ohľade. Odolnosť voči odleskom, ostrosť po celej ploche obrazu a možnosť kreatívnej práce s hĺbkou ostrosti robia z Minolty 200/2.8 výnimočne kreatívneho spoločníka. Je to malý a ľahký objektív, ktorý spolu s nízkou váhou samotnej A900ky určite nezaťaží ani jeden fotografický krk.

Krásne vykreslené detaily a presné zaostrenie.

Sony AF 16/2,8 fisheye

Na A900ke tento objektív znovu ožíva. Po ústupe kinofilmovej éry a po období snímačov formátu APS-C, v ktorom tento objektív nevynikol, znovu nájde uplatnenie u fajnšmekrov ktorí ocenia plnohodnotný 180° záber po uhlopriečke snímku. Toto rybie oko je zaujímavé nielen svojim rozsahom, ale aj optickou kvalitou ktorá nás príjemne prekvapila. Kreativite sa medze nekladú.

Záver

Sony A900 sa ukázala byť väčšou a minimálne rovnako šikovnou sestrou A700. Okrem veľkého snímača prináša niekoľko zaujímavých funkcií a vylepšení. Jedinou prekážkou pre nákupuchtivých môže byť zatiaľ cena, ale veríme, že časom cena pôjde vďaka konkurenčnému boju nižšie. A ani tí, čo majú doma kvalitné objektívy od Minolty, sa nemusia báť že by museli po nákupe A900 kompletne prezbrojiť.

Galéria fotografií v plnom rozlíšení

Všetky fotografie zo sekcie Objektívy nájdete v plnom rozlíšení na tomto odkaze:

http://www.dynaxexpedicia.net/uploads/A900/

Poďakovanie

Na tomto mieste by sme radi poďakovali všetkým čo nejakým spôsobom prispeli k publikácii tohto článku, predovšetkým Quibekovi za techniku a Jirkovi Šefrnovi a Radkovi Novákovi za postavenie improvizovaného ateliéru kde sa technika fotila.

Odkazy

Prinášame niekoľko zaujímavých odkazov na články o A900 na internete.

Recenzia na www.dpreview.com

Recenzia na www.imaging-resource.com

Článok Davida Kilpatricka o použití vyššieho ISO na A900

Prvý pohľad na A900 od Carla Garrarda

Obrazová galéria z produkčnej A900, autor Carl Garrard

Odpovedať

Musíš byť prihlásený aby si mohol komentovať.