Hlavná stránkaExpedícieGaléria expedíciíExpedičné fórumZaujímavé linkyKontakt na autorov

Bajonet Minolta A a kompatibilita objektivů

A bajonetDnes trochu techniky.. článok o minolťáckom-soňáckom bajonete od Dušana Doležala, na fóre známeho ako Duffa. Za článok ďakujeme!

Bajonet A se poprvé objevil na legendární Minoltě 7000 AF, první komerční AF zrcadlovce, která spatřilo světlo světa v roce 1985. Minolta se evidentně nesnažila nějak vycházet ze svého, do té doby používaného bajonetu MD, ale vytvořila bajonet úplně nový, přičemž nejpodstatnější změnou jsou odlišné rozměry což vylučuje použití starších MD objektivů na nových tělech. Protože motor autofocusu je uložen v těle, je součástí bajonetu hřídelka autofocusu, pro komunikaci mezi objektivem a tělem slouží řada kontaktů, kterých bylo původně 5. Přestože byl původní MD systém poměrně rozsáhlý, musela Minolta pro AF systém vyvinout úplně novou sadu objektivů a dalšího příslušenství. O to více je překvapující že současně s prvním AF tělem uvedla na trh také 11(!) AF objektivů a 2 blesky. A nebyla to žádná „ořezávátka“ narychlo slepená kvůli novému systému, naopak většina těchto objektivů je dodnes vyhledávána pro svoji kvalitu (např. 70-210/4 „beercan“, 28-135/4-4,5 a další).

K první změně bajonetu došlo v roce 1991 kdy byla na trh uvedena řada xi. Objektivy xi mají totiž poměrně unikátní motoricky ovládaný zoom a proto byl počet kontaktů v bajonetu rozšířen na 8 – dva kontakty slouží pro dodatečné napájení objektivu a jeden pro komunikaci s tělem. Systém který umožňoval změnu zoomu jak na objektivu tak z těla (se speciální čipovou kartou i automatické ovládání zoomu) se ale neujal, v dalších řadách už nebyl obsažen a dodatečné kontakty byly opět vypuštěny. Z výše uvedeného vyplývá jedna nekompatibilita která ale uživatele DSLR Minolta/Sony asi nebude trápit – objektivy řady xi není možné použít na starších tělech které měly jenom 5 kontaktů v bajonetu.

Bajonet / 8 kontaktůK další změně dochází v roce 2000 spolu s modelem Dynax 7. Ten ve spolupráci s novými blesky a objektivy podporuje systém ADI kdy je při focení s bleskem zohledňována zaostřená vzdálenost. Objektivy proto nově obsahují kodér vzdálenosti a jsou označeny (D) (u objektivů vyráběných Sony bylo toto označení vypuštěno ale ADI je samořejmě podporováno). Další novinkou která se poprvé objevila u Dynaxu 7 je SSM (SuperSonic Motor) - ultrazvukový motor ostření přímo v objektivu. Počet kontaktů bajonetu byl opět zvýšen na 8 a dodatečné kontakty se používají právě pro ADI a SSM. Při použití starších starších objektivů není ADI funkční a použije se klasické TTL měření.

Všechny uživatele DSLR Minolta/Sony určitě potěší fakt že všechny objektivy které kdy Minolta pro AF systém vyprodukovala budou na jejich tělech pracovat naprosto korektně a kromě dvou vyjímek s plnou funkcionalitou. Těmi vyjímkami jsou objektivy řady xi resp. objektivy AF Power Zoom u kterých podle manuálu není možné používat manuální ostření (zřejmě proto že vůbec nemají ostřící kroužek) a potom speciální makroobjektiv AF 3×-1× Macro Zoom u kterého nelze použít AntiShake resp. Super SteadyShot (s tímto objektivem se ovšem asi málokdo setká).

Bajonet / 5 kontaktůPro úplnost jenom dodám že u analogových fotoaparátu je ještě omezení u objektivů s SSM ostřením, tyto fungují až u Dynaxu 7 a novějších těl (u staršího Dynaxu 9 je možné podporu doplnit upgradem firmware) a již zmíněnou nefunkčnost objektivů řady xi na nejstarších tělech.

Samozřejmě všechny objektivy které vyrábí Sony, ať už se jedná o převzaté typy od Minolty či nově vyvinuté, jsou se všemi DSLR Sony 100% kompatibilní, nicméně by měly pracovat i s DSLR Minolta a problém by neměl být na analogových Minoltách (kromě již uvedené vyjímky s SSM motorem).

(Ne)kompatibilita s objektivy Minolta MD

Jak už bylo zmíněno, bajonet A má odlišné rozměry od staršího bajonetu MD, takže objektivy s tímto bajonetem nelze na nová AF těla nasadit. Situace je jestě horší v tom že nový bajonet má delší tzv. sečnou vzdálenost (vzdálenost od roviny bajonetu k rovině filmu/čipu) v důsledku čehož defacto nelze vytvořit čistě mechanickou redukci neboť při jejím použití by nebylo možné objektivy zaostřit na nekonečno. Rešením je redukce s optickým členem která se sice skutečně vyrábí, nicméně tento člen má zásadní vliv na kvalitu obrazu (a rozhodně se nejedná o její vylepšení :-) ) a jeho použití proto nelze doporučit. Takže zapoměňte na některá zajímavá skla Minolta Rokkor s bajonetem MD, na AF systému je nelze rozumně použít.

Kompatibilita s objektivy se závitem M42

Zde už je situace mnohem veselejší, objektivy se závitem M42 jdou na bajonetu A použít vcelku bez problému a přislušnou redukci je možné běžně koupit za nevelký peníz. Jedinou drobnou komplikací je fakt že fotoaparát o objektivu vlastně neví a standardně je nastaven tak že bez objektivu je blokována závěrka. To je ale možné u většiny těl vypnout, u starších analogových těl bez podrobných displejů k tomu sloužily různé „opičí trojhmaty“ jejichž seznam se dá nalézt na internetu (například zde http://www.mhohner.de/sony-minolta/faq.php#lenscheck), u novějších těl a DSLR lze většinou blokování závěrky vypnout pomocí custom funkcí resp. v menu. Vzhledem k tomu že fotoaparát z pochopitelných důvodů nemá žádné informace o nasazeném objektivu, nefunguje clonový simulátor a je nutné meřit expozici při pracovní cloně. A bohužel nefunguje ani stabilizátor protože k jeho správné činnosti je nutné znát ohniskovou vzdálenost objektivu a ta také není k dispozici.

Poslední dobou se objevily redukce obsahující speciální čip který částečně simuluje nasazený objektiv a díky tomu zůstanou aktivována čidla autofocusu – ostřit je samozřejmě nutné stále ručně ale při správném zaostření problikne příslušný ostřící bod na matnici. Některé typy dokonce umožňují ručně vybrat z několika ohniskových vzdáleností takže zůstane zachována i funkce stabilizátoru.

Značky:

Jeden komentár k “Bajonet Minolta A a kompatibilita objektivů”

  1. infrastellar napísal:

    Fantázia, ďakujeme !

Odpovedať

Musíš byť prihlásený aby si mohol komentovať.