Hlavná stránkaExpedícieGaléria expedíciíExpedičné fórumZaujímavé linkyKontakt na autorov

Peter Tichý - Dynax Fotograf 2009

Ak sme o fotosúťaži za rok 2008 písali že fotografie boli výnimočné, pre rok 2009 to platí dvojnásobne. Fotografií bolo oproti roku 2008 viac a expedičníkom pripravili krušné chvíle pri rozhodovaní o víťaznej fotke. Napokon ale s prehľadom zvíťazila fotografia Petra Tichého (na fóre známy ako Pecan) a ako minulý rok Jano, tak aj Peter sa vám dnes predstaví textom a fotografiami.

Peter Tichý (pecan)Volám sa Peter Tichý, narodil som sa v Banskej Bystrici v roku 1986. V roku 1993 sme sa s rodičmi a bratom presťahovali do ČR, na Moravu. Tam som vyštudoval gymnázium a potom sa presunul kvôli vysokej škole do Kladna. Momentálne študujem ČVUT, fakultu biomedicínského inžinierstva.

S vážnejším fotením som začal zhruba v roku 2005. Prvý foťák bol Olympus C500-Z. Ten som používal necelý rok a následne zakúpil Panasonic FZ-30, ktorý ma kopol riadne dopredu. V dnešnej dobe som sa ustálil na Sony A200, ktorá úspešne prešla testom vodotesnosti na Dynax expedícii vo Veľkej Fatre. Tiež som si zakúpil Minoltu Dynax 5 a skúšam fotografovať na film. Vybavil som si na internáte fotokomoru a v najbližšej dobe sa chystám zvačšovat fotografie. Očakávam od toho veľa prekvapenia a zábavy.

Experimentoval som jeden čas aj so starými manuálnymi objektívmi na DSLR a foťákmi na film Zenit, Asahi Pentax.

V budúcnosti plánujem vyskúšat analógový stredoformát, ale zatiaľ sa do toho nehrniem, stále sa mám veľa čo učit s aktuálnou výbavou.

© Peter TichýV minulosti som s mojimi fotografiami (ešte z dôb Panasonicu FZ-30) absolvoval výstavu vo Vizoviciach. Samozrejme zisťujem, že veľa fotiek by som tam teraz nedal, pretože mi prídu podpriemerné, ale tak už to býva. Napriek tomu mala výstava úspech a nevylučujem, že niečo podobné zopakujem s fotografiami zo zrkadlovky.

Vo svojom voľnom čase rád športujem, cestujem, vzdelávam sa, čítam knihy, počúvam hudbu alebo chodím do prírody rozjímať.

Vo fotografii mám rád zachytenie neobvyklých situácií, kontrastov a dynamickosti života. Uprednostňujem detaily všeobecne, portrét (najma nearanžovaný), abstraktné foto, občas pofotím aj nejaké to makro, krajinku. Podstatné pre mňa je, aby fotka pôsobila na emócie diváka, donútila ho zamyslieť sa naď ňou, prípadne zapojila jeho fantáziu.

O víťaznej fotografii

Peter Tichý / Riders on the StormBola snehová víchrica a ja som sa pozeral z okna na život okolo. Bola super atmosféra na urobenie fotky. Vedel som, že chcem do fotky zapojiť ľudí. Vyfotil som asi 10 záberov, týchto chlapcov som cvakol asi 3x. U fotky som aplikoval orez, zvýšenie kontrastu, celkové ztmavenie a trocha som selektívne zvýraznil červenú a modrú farbu ich kapucní.

 
A na záver niekoľko fotografií z Petrovho portfolia

© Peter Tichý © Peter Tichý © Peter Tichý
© Peter Tichý © Peter Tichý © Peter Tichý
© Peter Tichý © Peter Tichý © Peter Tichý
© Peter Tichý © Peter Tichý © Peter Tichý
© Peter Tichý © Peter Tichý © Peter Tichý

Odpovedať

Musíš byť prihlásený aby si mohol komentovať.