Hlavná stránkaExpedícieGaléria expedíciíExpedičné fórumZaujímavé linkyKontakt na autorov

Dynax Fotograf 2011 - Bohuš Číčel

Bohuš Číčel

Náklonnosť k foteniu vznikla v mojom útlom veku, pozerajúc si bratove fotky z hájov a lesov Slovenska. Na mnohých fotografiách boli vtáky a vôbec netuším, čo je príčinou môjho nadštandardného vzťahu k týmto opereným tvorom až do dnešných dní.

Druhým momentom fotografickej “kariéry” bola skutočnosť, že v mojich štrnástich rokoch mi bola definitívne prejavená otcova dôvera. Bol ochotný, bez dozoru, mi požičiavať fotovýbavu, ktorá v tej dobe bola ešte stále veľmi kvalitná a hlavne vzácna (písal sa rok 1982). Bola zložená z dvoch fotoaparátov značky Minolta. Typy SRT 101, SRT 303 a viacero pevných objektívov. Od 35mm širokáča až po úžasný, zrkadlový teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 1000mm s clonou 6,3!

S pribúdajúcou praxou sa začalo rozvracanie socialistického hospodárstva mojou podvratnou činnosťou. Oberať o živobytie profesionálnych, správne orientovaných fotografov tým, že som začal fotiť svadby, stužkové a iné spoločenské udalosti, mi robilo veľkú radosť. O to menšiu radosť mali doma. Kúpeľňa - ako tmavá komora, vôňa vývojky a ustaľovača, nadávky za nemožnosť umyť sa a nepoužiteľnú vaňu plnú fotografií, ma sprevádzali asi šesť rokov. Tisíce fotografií nalepených v albumoch dodnes robia radosť mnohým ľuďom, na ktorých si už ani nespomínam. Toto obdobie bolo asi najkrajšie v mojom živote. Všetko išlo bokom, vrátane školy. Fotil som! Mojím snom sa stala Minolta X-700. Ale v tej dobe to bol nesplniteľný sen.

Potom prišla dlhá prestávka, ktorú zapríčinili povinnosti s rodinou a trvala veľmi dlho. Napriek tomu sa v mojom portfóliu ukázali dva nové fotoaparáty, Minolta Dynax 500 a 505si, ale boli veľmi málo využívané. Vznikol druhý sen. Minolta Dynax 7. Znovu nesplnený. Deti dorástli do dospelosti a ja som začal pociťovať túžbu sa vrátiť k svojim zaprášeným hračkám. A tak sa aj stalo.



Ohlásený koniec výroby fotoaparátov Minolta sa stal dôvodom k rýchlemu rozhodnutiu. Prvá bola KM Dynax 5D, lebo KM Dynax 7D som už nevedel zohnať. Ale nakoniec sa podarilo. V jedno skoré ráno som ju objavil cez internet v malom, zapadnutom obchode vo Viedni a na obed som si ju hrdo viezol domov. Potom to nabralo rýchly spád. Stretnutie s Marekom Pechmannom a vyskúšanie objektívu Minolta AF 300/2,8 Apo G. Vtedy som pochopil, čo znamená poriadny objektív a už to išlo. A plnili sa aj dávne sny. Najskôr to bola Minolta Dynax 7 od Peposa a potom nepoužitá Minolta X-700 z Talianska, cez e-bay. Dodnes sú schované spolu s KM Dynax 7D-čkou v šuplíku ako spomienky na úžasnú značku, ktorá je, žiaľ, minulosťou. Konečnou bola Sony A900-ka s objektívom Sony 300/2,8 G. Fantastická kombinácia, ale postupne som pochopil, že je pre mňa pomalá. Po predaji som plánoval dlhšiu prestávku, ale volanie divočiny bolo silnejšie. Kde som skončil, to už viete …

Orientácia bola od začiatku jasná. Vodné vtáctvo, dravce a neskôr sa pridružil bobor. Neďaleká rieka Morava a jej úžasné okolie sa postupne stali mojím druhým domovom. Dlhé hodiny strávené vo vode, rákosí a krytoch, spolu s veľkou dávkou šťastia, priniesli veľa pekných zážitkov a fotografií. A za mnohé z nich vďačím tipom od môjho priateľa, Ruda Jurečku. Dík.

Vďaka týmto hračkám som stretol veľa úžasných ľudí, ktorých si veľmi vážim. Z niektorých sa stali kamaráti a pár z nich sa stalo mojimi priateľmi. Je zvláštne, čo zavše dokáže jedna malá, čierna krabička s kúskom skla.

Chcem sa poďakovať Vám všetkým za čestný titul Dynax Fotograf 2011, aj keď víťazná fotka už nebola spravená tým “správnym” fotoaparátom. Všetkým prejem veľa pekných chvíľ, ktoré sa Vám podarí zvečniť a vďaka tomu sa na budúci rok pobiť o tento čestný titul.

Bohuš Číčel


Malá ukážka z Bohušovho portfólia

Odpovedať

Musíš byť prihlásený aby si mohol komentovať.